Hammond Orgel Reparatie

Het aantal goede Hammond orgels neemt gestaag af. Velen werden en worden na stoffige jaren verschroot zonder te beseffen wat de historische waarde van deze instrumenten is. Sommige oude Hammond orgels zijn helaas zodanig defect dat alleen enkele onderdelen nog bruikbaar zijn voor onderhoud van de nog te herstellen Hammond orgels. Deze onderdelen zijn niet nieuw maar er zijn helaas geen nieuwe te krijgen en er is geen oude voorraad (NOS = New Old Stock). Buizen voor Hammond orgels zijn nog steeds verkrijgbaar, zowel nieuwe, goede gebruikte en NOS.

Het repareren van Hammond orgels en Leslies is een vak apart. Elk type Hammond orgel en Leslie heeft zo zijn eigen problemen en mankementen. Sommige zijn makkelijk te herstellen, andere zijn tijdrovend en vereisen veel geduld en precisie. Veel problemen ontstaan door veroudering; let wel, de meeste Hammond (toonwiel)orgels zijn meer dan 50 jaar oud! Stof, uitgehard vet, nicotine(!!), te veel aan olie of net te weinig, geoxideerde solderingen. In feite is het belangrijkste probleem de vervuiling. Dus schoonmaken, vervangen van versleten, verouderde of defecte onderdelen en het herstellen van losse soldeerpunten.

Vele Hammond orgels gebouwd na 1962 bevatten het zogenaamde GUI-Foam in de manualen en op sommige andere plaatsen die afgedicht moesten worden. Door veroudering wordt dit schuim poreus, plakkerig en kruimelig. Deze plakkerige kuimels kunnen tegen de contact draden in het toetsenbord komen. Door de chemische samenstelling bijt het door de isolatie en het koper heen. Het gevolg is dat je bepaalde tonen bij toetsen niet meer hoort. Het is niet de vraag of het gebeurt, maar wanneer het gebeurt! Dit moet dus verwijderd worden en betekent dat de manuale geheel uit elkaar gehaald moeten worden en alle aangetaste draden vervangen moeten worden!

Een ander storingsprobleem in Hammond toonwiel orgels kunnen de zgn "Tin-Whiskers" zijn. Dit zijn hele dunne metaal-splinters afkomstig van het verzinkte metaal. Deze splinters groeien als het ware en vormen een dikke laag.  Op een gegeven moment kunnen ze tegen de toetscontacten of schakelaar contacten komen waardoor een vorm van kortsluiting ontstaat. Veelal resulteert dit in een geheel weigerende percussie (A,B,C modellen) of bij de E,H,X77 bepaalde toetsen waar de percussie niet werkt. Ook hier moeten de manualen uit elkaar gehaald worden om de Tin-Whiskers te verwijderen. 

Mijn ervaring is dat een reparatie eigenlijk onvoldoende is. Een probleem los je op, maar het andere komt eraan! Electronica heeft geen oneindig leven. Sommige problemen zijn zelfs levensgevaarlijk zoals verbrokkelde netspanningskabels die bijna kortsluiting (brand!!) maken. Het toevoegen van zekeringen en vernieuwen van de netspanningskabels is dus ook eigenlijk een noodzaak!

Wil je het goed doen en nog vele tientallen jaren plezier hebben van het Hammond orgel en de Leslie dan is eigenlijk een goede restauratie de enige juiste keuze.

- MusiFix komt uw Hammond orgel en/of Leslie ophalen voor reparatie of restauratie en brengt hem terug wanneer het kaar is.
- MusiFix repareert uw Hammond orgel en of Leslie aan huis als het redelijkerwijs niet mogelijk is deze naar de werkplaats van Musifix te vervoeren.

Reparatie kosten  :
- Uurloon : €60,- 
- Ophalen en bezorgen : € 60,- per 100 gereden kilometers
​- Materiaalkosten

Alle prijzen zijn exclusief 21% Btw